Συχνές Ερωτήσεις


Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το γυαλί

Υπάρχει γυαλί στο οποίο να βλέπεις και να μη σε βλέπουν;
Όλα τα αβακλαστικα γυαλιά , όπως τα υαλοπετασματα που βλέπουμε στα μεγάλα κτίρια έχουν ανάκλαση και οφείλεται στο φως που πέφτει Όταν στο εσωτερικό του γυαλιού έχουμε λιγότερο φως (κατά τη διάρκεια της ημέρας)δεν μπορούν να μας διακρίνουν, όταν όμως έχουμε περισσότερο φως στο εσωτερικό (κατά τη διάρκεια της νύχτας) τότε μπορούν να μας δουν καθαρά
Τι μπορώ να κάνω για τη βελτίωση της ηχομόνωσης των τζαμιών;
Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος του υαλοπίνακα τόσο καλύτερη ηχομόνωση παρέχει. Η τοποθέτηση διπλών υαλοπινάκων αντί μονών και η διάφορα πάχους μεταξύ τους , όπως για παράδειγμα αντί ένας υαλοπίνακας να αποτελείται από 2 τζαμιά πάχους 5 μμ, άλλα από δυο τζαμιά πάχους 4μμ και 5μμ η 5μμ και 6μμ, είναι πιο αποτελεσματικό. Επίσης χρήση διπλών υαλοπινάκων με υαλοπίνακες triplex με ακουστική μεμβράνη.
Τι διαφορά έχει το κρύσταλλο από το plexy glass και πως μπορώ να κάνω το κρύσταλλο ανθεκτικότερο;
Το plexy glass είναι ένα υλικό ασφαλείας. Είναι ανθεκτικότερο και ελαφρύτερο από το κρύσταλλο , όμως επειδή είναι μαλακό υλικό θαμπώνει και γραμμώνει πολύ εύκολα, ακόμα και με το καθάρισμα. Επιπλέον το κόστος του σε σχέση με το κρύσταλλο είναι μεγαλύτερο. Από την άλλη το κρύσταλλο επιδέχεται επεξεργασίες που στο πλαστικό δεν μπορούν να γίνουν όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του σπασίματος. Αν τώρα θέλουμε να κάνουμε το κρύσταλλο ασφαλέστερο μπορούμε με την κατάλληλη επεξεργασία να το κάνουμε securit (ασφαλείας) κι έτσι να βελτιωθεί η αντοχή του και η θερμική του αντίσταση, ενώ παράλληλα αποκτά ιδιότητες ασφαλούς θραύσης. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα κρύσταλλο securit σπάσει, θρυμματίζεται σε μικρά, σχετικά ακίνδυνα κομματάκια, που δεν είναι τόσο μεγάλα ούτε κοφτερά, ώστε να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.
Τι είδος γυαλιού πρέπει να χρησιμοποιήσω για δάπεδο / σκάλες;
Δεν υπάρχει τυποποιημένη συνταγή. Πάντα εξαρτάται από τις διαστάσεις του γυαλιού, την χρήση του, τον τρόπο υποστήριξης του κτλ. Η καλύτερη τακτική όμως είναι να χρησιμοποιούνται πολλά ελάσματα φύλλων γυαλιού - triplex - (όσο περισσότερα τόσο καλύτερα) και κατά προτίμηση το πάνω και το κάτω φύλλο (αυτά που συνήθως υφίστανται τις μεγαλύτερες τάσεις) να ενισχυθούν θερμικώς (tempered).
Όταν έχουμε γυάλινη πρόσοψη, τι μπορεί να γίνει ώστε οι κολώνες και τα τσιμεντένια δοκάρια να μην γίνονται ορατά από έξω;
Μεταξοτυπία είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα. Σύμφωνα με αυτή την επεξεργασία, ειδική κεραμική βαφή εφαρμόζεται στην επιφάνεια των κομματιών που θα τοποθετηθούν μπροστά από τις επιφάνειες που δεν θέλουμε να είναι ορατές από έξω.
Γιατί τα παράθυρα του σπιτιού / μαγαζιού φαίνονται να ιδρώνουν κατά την διάρκεια του χειμώνα? Τι μπορώ να κάνω γι'αυτό;
Tο φαινόμενο υγροποίησης ατμών νερού είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο το οποίο είναι αισθητό τις υγρές χειμωνιάτικες ημέρες. Είναι γνωστό ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υδρατμούς οι οποίοι σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (γνωστή ως θερμοκρασία ή σημείο δρόσου) υγροποιούνται. Τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, τα παράθυρα του σπιτιού είναι περισσότερο κρύα από τις υπόλοιπες επιφάνειες. Έτσι, όταν ο αέρας έρθει σε επαφή με το κρύο παράθυρο το οποίο είναι συνήθως σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από την θερμοκρασία δρόσου, μετατρέπεται σε σταγόνες νερού. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, αυξάνουμε την θερμική μόνωση της υάλωσης είτε αυξάνοντας το διάκενο είτε γεμίζοντας το διάκενο με αργό, είτε ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε υάλωση χαμηλής εκπομπής (low-e). Η έσχατη λύση είναι να χρησιμοποιηθεί αυτο-θερμαινόμενη υάλωση.
Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την εξασθένιση θορύβου στην υάλωση μου;
Ο πρώτος κανόνας είναι ότι όσο παχύτερο το γυαλί τόσο το καλύτερο. Όταν χρησιμοποιείται διπλή υάλωση, ο κανόνας είναι ότι τα δύο υαλοπετάσματα ΔΕΝ πρέπει να είναι του ιδίου πάχους (καλύτερα 3mm + 4mm από 4 mm + 4mm. Σίγουρα είναι καλύτερα εάν χρησιμοποιηθεί 3mm + 6 mm). Η χρήση γυαλιού Triplex με ρητίνη (όχι PVB) βελτιώνει την ηχητική εξασθένηση κατά 3 dB για κάθε αντικατεστημένο γυαλί. Σε διπλή υάλωση, η χρήση ειδικών μιγμάτων αερίων στο διάκενο χώρο βελτιώνει τον δείκτη ακουστικής μείωσης κατά 10%.
Τι εννοείται όταν λέμε ότι σε συγκεκριμένη υάλωση, η επίστρωση πρέπει να είναι σε θέση 1, 2, 3, 4 κτλ. ;
Με σκοπό να καθοριστεί η σωστή τοποθέτηση των επιστρωμένων πλευρών σε πολλαπλή υάλωση, έχει συμφωνηθεί διεθνώς να αριθμούνται οι επιφάνειες του γυαλιού με συγκεκριμένο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο οδηγίες μπορούν να δοθούν χωρίς το φόβο παρανόησης. Έτσι ο κανόνας για την αρίθμηση των επιφανειών είναι ο ακόλουθος: Αρχίζοντας από το εξωτερικό υαλοπέτασμα η ν εξωτερική του πλευρά ονομάζεται Θέση 1και η εσωτερική του πλευρά Θέση 2. Τότε το επόμενο υαλοπέτασμα έχει εξωτερική πλευρά Θέση 3 και εσωτερική πλευρά Θέση 4 κτλ.